П`ятниця, 19.04.2024, 03:19
Методичний кабінет Згурівського НВК
zgurivkanvk@gmail.com, nvkzgurivka@gmail.com 





Головна | Реєстрація | Вхід |Сайт НВК|Досягнення учнів|Музей|Географія материків|Цікава географія|Фотоальбоми| f | Вітаю Вас Гість |  
Меню сайту
Професійний ріст
Методика- практика
Педагогіка співпра
Атестація
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Жовтень » 20 » Скільки коштує «безкоштовна» освіта в світі?
09:45
Скільки коштує «безкоштовна» освіта в світі?

Скільки коштує «безкоштовна» освіта в світі?

Німеччина

Там немає благодійних внесків, зборів на ремонти, щомісячної оплати за школу. Але ж у деяких школах батьки самостійно купляють підручники та додаткові матеріали для занять. Безкоштовна також більшість гуртків та спортивних секцій при школах. Батьки витрачають свої кошти тільки на екскурсії та поїздки, що організовує школа. Крім того, платним є й так звана група подовженого дня та харчування (біля 3 євро за обід). Малозабезпечені родини отримують від держави знижки на платні послуги чи  навіть повністю звільняються від оплати, в залежності від суми доходу родини. Звичайно, паралельно існують приватні платні школи, найчастіше з авторськими методиками викладання. Дошкільна освіта для маленьких німців досить дорога, та обходиться родині не менше ніж 160 євро за відвідування садочка та 60 євро за харчування. Доля загального фінансування освіти у Німеччині складає біля 6,2% ВВП.

Англія

Державна безкоштовна освіта в Англії доступна для дітей, віком від 3 років. Спочатку діти відвідують дитячі садочки, а з 7 років - школу. У школі батьки сплачують за харчування, шкільну форму та гуртки. Все інше – безкоштовне. У більшості навчальних закладів існують так звані черги й дітей записують до них завчасно. Коли дитині виповнюється 3-4- роки батьки отримують від держави на забезпечення навчання спеціальні ваучери. Кожна родина може розпоряджатися ними за своїм бажанням – використовувати як оплату за відвідування дитсадочка за повний день, чи за деякі заняття. В Англії дуже поширена благодійна діяльність, що керується батьківськими комітетами. Але гроші тут не збирають, а намагаються заробити: влаштовують змагання, різноманітні заходи. Частину зароблених грошей сплачують дітям, що брали участь, частину – здають у фонд школи, а частину можуть віддати на благодійні цілі. Доля фінансування освіти складає в Англії 5,3% ВВП.

США

У США державні школи теж безкоштовні. Фінансування цих шкіл відбувається з міського податку на нерухомість. Саме тому на рівні шкіл існує розподіл, бо фінансування школи з багатого району буде більшим від фінансування шкіл у бідних районах. Тому батьки мають вирішувати – чи переїжджати їм до дешевого району, але навчати дитину в приватній школі, або жити в дорогому районі й навчатись в безкоштовній школі. В муніципальних школах батьки все ж таки витрачають власні кошти на освіту. До початку навчання сплачується реєстраційний збір за ведення особистої справи, перевірку тестів, тощо. Далі батьки вносять заставу, розмір якої школа визначає самостійно. Ці гроші зберігаються на офіційному рахунку школи упродовж усього навчання та повертаються по закінченні закладу. Крім того на депозит школи з «поточним рахунком» дитини вносяться гроші, з яких школа списує додаткові витрати (поїздки, театри, додаткові заняття, придбання шкільних аксесуарів, тощо) При цьому більшість додаткових занять, гуртків та спортивних секцій все ж таки безкоштовні. Цікаво, що в США існує традиційне волонтерство серед батьків, які ведуть у своїх школах безкоштовні гуртки для дітей. Оплата труда вчителів в багатьох штатах визначається складним методом з урахуванням якості знань учнів. Витрати на освіту в США складають біля 7,6% ВВП.

Фінляндія

Зразок сучасної середньої освіти – фінська школа - зовсім безкоштовна. Тобто повністю – від харчування та підручників до будь-яких речей, що батьки зазвичай купують для початку занять: зошитів, ластиків, олівців. Величезний державний освітній бюджет забезпечений чималенькими загальними податками в державі. Це безумовно надає підстави для повноцінного охоплення дітей базовою середньою освітою. Між тим розмір витрат на освіту у Фінляндії навіть менше, ніж в інших країн і складає 5,9% від ВВП.

Тож якість освіти забезпечується тут не тільки ефективним фінансуванням. Головне – це досить високі заробітні плати вчителів та їх не менш висока відповідальність за якість навчального процесу. І насправді – контракт з вчителем тут укладається тільки на рік і на літо педагоги не рідко залишаються без зарплати. Вчитель повинен продемонструвати свою високу кваліфікацію, якість навчання, догодити батькам, дітям і директору, щоб з ним було продовжено угоду. Між тим така суворість відношення до вчителів не знижує попит на цих фахівців і у педвузи триває конкурс десятеро на одне місце. Важливо, що тут немає обмежень щодо освітніх програм, і кожен вчитель має можливість розкрити свій творчий потенціал.

Канада

У Канаді державна середня освіта є безкоштовною. Держава витрачає на освіту 6,8% ВВП. Це складає біля 11 607 $ на одного учня на рік. Так, як і в США фінансування шкіл тут прив’язане до житлових районів, тому чим дорожчий район, тим краща школа. Всі додаткові гуртки та секції поза школою є платними. Тільки біля 5% складають приватні школи. Більшість приватних шкіл – це школи для дітей з особливими потребами, релігійні школи. І тільки маленький відсоток – це «круті» та дуже дорогі школи, в яких, як правило, навчаються іноземці. Канадці ж віддають перевагу звичайним муніципальним школам. Більшість дитячих садочків Канади приватні родинного типу для 6 – 9 дітей влаштовані у будинку самої виховательки. Рідше зустрічаються великі приватні садочки, які можуть отримувати від держави субсидії, ще рідші – державні дитсадки, до яких вже не так просто потрапити й треба записуватись у «листи очікування».

Ізраїль

Ізраїльські державні школи теж надають безкоштовну освіту. Доля державного фінансування освіти тут складає 7,4% від ВВП. Але батькам доводиться сплачувати за екскурсії, підручники, додаткову освітню програму ТАЛАН та позакласні заходи. Держава суворо контролює розмір всіх додаткових витрат, встановлює їх максимальні суми та надає можливість малозабезпеченим сім’ям отримати безкоштовно ці послуги. Важливо, що додатковими заняттями не можуть бути ті ж самі предмети, що викладаються у школі. Батьки сплачують на початку року за комплект підручників. Але майже вся вартість цих підручників повертається через рік при здачі їх у зворотній фонд бібліотеки школи. EduPayпорівняв вартість шкільних заходів, перевівши цифри в шекелях на звичайні для нас гривні.

Китай 

Найдорожча освіта в китайських школах. Безкоштовною тут є початкова освіта, а тільки з 2008 року - неповна середня школа. Усі інші рівні освіти в Китаї платні. Чим більше престижна школа – тим вища оплата. В школах великих міст навчання за 1 семестр може коштувати біля 5 тисяч доларів. Середні китайські сім’ї витрачають майже третину свого бюджету на навчання дитини. Зважуючи на кількість дітей у класах, наявність великих приміщень, безліч спортивних майданчиків при школах, держава дуже добре фінансує всі навчальні заклади в питаннях, що стосуються ремонту приміщень та оновленню обладнання. Загальний рівень бюджетного фінансування складає тут 4% від ВВП.

Переглядів: 400 | Додав: gymnazy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Методоб'єднання
Виховна робота
Накази
Вхід на сайт
Пошук
Copyright MyCorp © Згурівський НВК, 2014 р.
Створити безкоштовний сайт на uCoz